Harran Ovası’nda rejeneratif pamuk

Projenin sahibi Maritaş Denim, “Harvesting in Harran: Maritaş Denim Regenerative Cotton Journey” sloganıyla harekete geçti. Şirket proje kapsamında sözleşmeli tarım uygulamalarıyla yerel çiftçileri de destekleyecek.

İlk etapta 500 dekarlık üretim ve 10 dekarlık pilot proje alanında yapılan çalışmanın kademeli olarak 24 ay sürmesi planlanıyor. Proje ile monokültür tarıma kıyasla toprağı iyileştirmek, mahsul verimliliğini ve su tutma kapasitesinin artırmak amaçlanıyor.

Harran Ovası’nda gerçekleşen ilk hasat etkinliğinde projeyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Maritaş Denim Genel Müdür Yardımcısı Fatih Kesim, rejeneratif tarımla elde edilen pamuğun, toplam kumaş üretimdeki payını giderek artırmayı hedeflediklerini belirtti. Kesim, “Harran Ovası 150 bin hektar alana sahip. Biz 500 dönümlük alanda projeyi gerçekleştiriyoruz ve bu alandan 130 ton pamuk alacağız” dedi.

41 ülkedeki 340 markaya kumaş ihraç ettiklerini söyleyen Kesim, projenin önemini şöyle anlattı: “Rejeneratif pamuğun ilk hasadıyla ortalama ağırlıktaki yüzde 100 içerikli bir kumaş için yaklaşık 500 bin metrelik talebi karşılayabilecek hammadde elde edilmesi öngörülüyor. Sadece lokal değil global etki yaratacak bir harekete öncülük ettiğimiz için gurur duyuyoruz.”

Fatih Kesim

BÖLGE TARIMINA DESTEK

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Çopur ise projeyle bölgede sürdürülebilir pamuk tarımına destek verildiğini vurguladı. Çopur, “Amacımız tekstil sektörü için sürdürülebilir pamuk tedarik zinciri oluşturmak ve gelecek nesillere sağlıklı bir toprak bırakmak” diye konuştu.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir