Dünya’nın ötesinde yaşam aramak için en önemli yerlerden bir tanesi de buzlu kabuğunun altında bir sıvı su okyanusuna sahip olduğu tahmin edilen Satürn’ün uydusu Enceladus olarak dikkat çekiyor.
Enceladus, buzla kaplı olduğu için Güneş sistemimizdeki en yansıtıcı cisimlerden biridir ve normalde parlak beyaz bir kar topu gibi görünür.
çevresinde keşfedilen ikinci uydu olan Enceladus’taki buzulun altında yer alan okyanusta, kalın bir buz kabuğu bulunuyor.
Yaşam için gerekli bir bileşen tespit edildi
NASA’nın Satürn keşif aracı Cassini, gezegene ve uydusuna ilişkin yeni bilgiler elde etti.
NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı’ndan araştırmacılar, Satürn’ün uydularından Enceladus’ta hidrojen siyanürün varlığına dair güçlü bulgulara rastladıklarını belirtti.
“Yaşam gerekliliklerini karşılıyor”
Araştırmacılardan Jonah Peter bulgulara ilişkin, “Enceladus yaşam için temel gereklilikleri karşılıyor gibi görünüyor.” dedi ve şu ifadeleri kullandı:
Çalışmamız, Enceladus’un yaşamın yapı taşlarını oluşturmak ve yaşamı sürdürmek için gerekli moleküllerden bazılarına ev sahipliği yaptığına dair kanıt sağlıyor.
Daha önce de Enceladus’un donmuş yüzeyinin altındaki okyanusta yaşam için gerekli elementlerden fosfor tespit edilmişti. Fosfat bileşiğindeki fosfor elementi, DNA’nın yapısında bulunuyor.
Uyduda geçmişte de karbon, hidrojen, nitrojen, oksijen ve kükürt bulunmuştu.