Güney Afrika’da ‘Kaçak Madencilik’ Operasyonu Sonucunda İnsan Hakları İhlali İddiaları
Güney Afrika Cumhuriyeti’nde, polisin ‘yasadışı madencileri’ hedef alarak başlattığı operasyonlar kapsamında, aylarca su ve gıda tedarikini kestiği Stilfontein altın madeninde yaşananlar tepkilere neden oluyor. Eylül ayında kuşatma altına alınan madende iki gün içinde en az 60 kişinin cansız bedenine ulaşıldığı açıklandı.
Devlet televizyonu SABC, hükümetin yaklaşık 600 bin dolar bütçe ayırarak başlattığı kurtarma operasyonunun ilk gününde madenden 26 ‘kaçak madencinin’ çıkarıldığını duyurdu. Anayasa Mahkemesi’nin kararı ile başlatılan operasyon gün geçtikçe daha fazla insan hakları ihlali iddialarına yol açıyor.
106 Kişi ‘Yasa Dışı’ Madencilik Suçlamasıyla Gözaltında
Polis, dün yaptığı açıklamada, madenden en az 60 kişinin cesedinin çıkarıldığını duyurdu. Operasyon kapsamında 106 kişinin ‘yasadışı madencilik’ suçlamasıyla gözaltına alındığı belirtildi. Stilfontein’de mahsur kalan madencilerin yaşadığı vahim durum, insan hakları savunucuları tarafından endişeyle izleniyor.
Güney Afrika’da altın ve diğer değerli madenler için yapılan ‘kaçak madencilik’ faaliyetlerinin ekonomiye yıllık ortalama 3,8 milyar dolar maliyeti olduğu tahmin ediliyor. Ülke genelinde 10 ila 30 bin kişinin ‘kaçak madencilik’ sektöründe yer aldığı biliniyor. Bu durum, insan hakları ihlalleri ve acil eylemler gerektiren durumların artmasına neden oluyor.
Her geçen gün daha fazla insanın etkilendiği durum karşısında, uluslararası toplumdan ve insan hakları kuruluşlarından çözüm talepleri yükselmeye devam ediyor.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)